De dagindeling is er om duidelijkheid en structuur te creëren door de dag. Het is een houvast voor de kinderen. Door middel van het dagritme krijgt de dag iets herkenbaars en vertrouwds.

 

Het is dan ook heel belangrijk dat de dagindeling elke dag zo goed mogelijk nageleefd wordt, zodat het voor de kinderen elke dag ongeveer hetzelfde is. Het is mijn taak om de dagindeling goed in de gaten te houden en te zorgen dat de kinderen op tijd gaan opruimen, aan tafel zitten, verschoond worden en naar bed gaan. Zodat er voldoende tijd over blijft voor te spelen of een activiteit.

 

Dagindeling Dreumesen en Peuters

6.00

Opvang gaat open voor de kindjes die vroeg komen

7.00-8.00

 Ontbijten met de kinderen

 8.00

 Kinderen mogen vrij spelen

 9.30

 Liedjes zingen, fruit eten en sap drinken, daarna verschoonronde of plassen

 10.00  

 Activiteit of vrij spelen, kinderen die moe zijn gaan naar bed

 11.30

 Samen lunchen en daarna verschoonronde of plassen

 12.00-12.30

 Slaapmoment voor de kindjes die nog behoefte hebben aan een dutje

 14-00-14.30

 Kinderen die twee keer naar bed gaan krijgen een tussendoortje

 en wat te drinken

 14.30-16.00

Kindjes uit bed halen, verschonen en aankleden

Kindjes die twee keer slapen naar bed brengen

 15.00-16.00 

 Samen een tussendoortje eten en sap drinken met de kindjes die net uit bed zijn gekomen

 16.00

 Activiteit of vrij spelen.

 17.30-18.30

 Warm eten

 18.30

 Vrij spelen

 19.00

Kindjes die blijven slapen (indien nodig) in bad doen en naar bed brengen

Het dagschema is een indicatie. De kindjes mogen zo lang slapen als ze nodig hebben, tenzij ouders aangeven hun kleine wakker te maken bij een bepaalde slaapduur. 

 

Dagritme allerkleinste spruitjes:

 

De allerkleinste spruitjes hebben natuurlijk hun eigen ritme. Het eigen ritme van de baby's zal dan ook zoveel mogelijk aangehouden worden wat betreft voeding, slapen en verschonen. Het is erg belangrijk dat het dagritme tijdens de opvang niet teveel afwijkt van het dagritme thuis.

 

Naar mate de baby's groter worden zullen ze over gaan op vast voedsel en steeds meer  met het algemene dagritme mee gaan doen. Ze zullen dan om 9.30 mee fruit eten en om 11.30 brood eten.

 

Het dagritme van de baby's zal tot de leeftijd van 1 jaar bijgehouden worden in een schriftje. Het schriftje krijg je van ons. Natuurlijk mogen papa en mama er ook wat in schrijven.

 

 

Voeding/maaltijden:

Het nuttigen van een maaltijd en tussendoortje is een gezamenlijk activiteit. Die niet alleen gericht is op eten en drinken, maar ook gericht is op gezelligheid, contact met de andere kindjes en als rustmoment. Alvorens we samen eten en drinken zal er gezongen worden, met elkaar gepraat worden en ook zal er vaak een verhaaltje voorgelezen worden.

Tijdens het gezamenlijk eten en drinken zullen de kinderen positief benaderd worden. Natuurlijk zal ik de kinderen (positief) aansporen om hun eten op te eten. Echter bepaalt een kind zelf of het genoeg heeft gegeten. Het eten en drinken zal dan ook niet opgedrongen worden; het gezamenlijk eten is een leuke en positieve activiteit.

Tevens vind ik gezonde voeding zeer belangrijk. Het fruithapje zal elke dag gemaakt worden van vers fruit. De grote kinderen krijgen verse stukjes fruit. Tijdens de broodmaaltijden mogen de kinderen zelf kiezen wat ze op hun boterham willen, echter zet ik het zoet beleg zo min mogelijk op tafel. Er is voldoende keuze uit verschillende soorten broodbeleg.

Tijdens het snackmoment 's middags zal yoghurt, fruit of een koekje gegeten worden.

 

 

Verjaardag/Trakteren:

Een verjaardag is er natuurlijk om gevierd te worden. Een verjaardag zal 's morgens bij het fruit of 's middag bij het snackmoment gevierd worden. Papa en mama mogen hier natuurlijk bij zijn. In het kader van gezonde voeding vragen we wel een gezonde traktatie te verzorgen.